Pe primul rand in orice pagina HTML ar trebuie sa fie tag-ul: <!DOCTYPE html>. Acesta ii spune unui browser cum sa interpreteze textul ce urmeaza.

Dupa acesta, ar trebuie sa avem elementul <html></html>, care ar trebuie sa fie primul in orice pagina web. Orice alt element ar trebui inclus in el.

<!DOCTYPE html>
<html>
    ...
</html>

Iar primul element din interiorul lui ar trebui sa fie cel de <head></head>:

<!DOCTYPE html>
<html>
    <head>
        ...
    </head>
</html>

Acesta este un element care nu adauga nimic continutului paginii.

De obicei in interiorul lui vom gasi o serie de elemente prin care ii spunem browser-ului: titlul paginii, unde sunt situate fisierele CSS si Javascript si cum ar trebui citit documentul.

Primele tag-uri

Primul element din head, va fi un tag de tip <meta />.

Acesta este genul de tag care ofera tot felul de informatii in plus despre pagina si nu este nevoie sa il inchidem. Iar primul tag meta ar trebui sa fie cel care sa ii spuna browserului cum sunt codificate literele din pagina, sau mai exact ce standard a fost folosit de server pentru a reprezenta o litera:

<meta charset="utf-8" />

Acesta este unul din acele taguri de care nu multa lume se intereseaza, sau pur si simplu uita sa il foloseasca, dar care pot cauza probleme destul de mari site-ului pe anumite browsere, si in special pentru limbile care au caractere speciale, precum limba romana, asa ca este bine sa il setam pe fiecare pagina.

Puteti citi mai multe despre character encoding si despre UTF-8, dar ceea ce trebuie sa retinem este ca acest tag trebuie intodeauna sa fie primul dupa tag-ul <head>. De asemenea, recomandam un articol foarte interesant despre Unicode (in engleza).

OK urmatorul tag, este tot unul meta, care va avea doua atribute si in care vom scrie o scurta descriere a paginii:

<meta name="description" content="scurta descriere a paginii" />

Acesta tag era folosit inainte de motoarele de cautare pentru a indexa continutul unei pagini, dar bineinteles ca unii web developeri au inceput sa il abuzeze, punand tot felul de informatii false in el, asa ca in prezent el este oarecum ignorat, dar inca este important.

El este folosit pentru a arata o descriere a site-ului atunci cand acesta este printre rezultatele unei cautari. De obicei. vedeti un link catre site si sub el o scurta descriere. De multe ori, acea descriere este continutul acestui tag.

Tag-ul pentru titlul paginii

Un alt tag foarte important in head este cel pentru titlu:

<title>Titlul paginiii</title>

Acesta este mult mai important si e o idee buna sa fie pe fiecare pagina. El ne ofera textul ce apare in numele tab-ului din browser.

Pe aceasta pagina, titlul este: "Elementul <head>".

In final, pagina va arata astfel:

<!DOCTYPE html>
<html>
    <head>
        <meta charset="utf-8" />
        <title>Un titlu</title>
        <meta name="description" content="scurta descriere a paginii" />
    </head>
    ...
</html>