Dupa ce ne-am decis carui element vrem sa ne adresam si am scris selectorul, urmatorul pas este sa scriem ce reguli CSS vrem sa aplicam.

Componentele unei reguli CSS

Pentru un element putem scrie mai multe reguli si toate vor fi cuprinse intre doua paranteze acolade, pentru a fi mai usor de citit vom scrie cate o regula css pe linie:

p {
    color: gray;
}

Daca ne uitam la regula aplicata tagului <p>, vedem ca este formata din doua parti:

  1. proprietatea pe care vrem sa o schimbam: color
  2. noua valoare a ei: gray

Sa spunem ca vrem sa schimbam si marimea fontului pentru <p>.

Asadar vom scrie numele proprietatii font-size, apoi doua puncte : si apoi noua valoare. Exista mai multe metode de a preciza marimea textului dar momentan vom folosi pixeli. Asa ca noua valoarea va fi 18px. Ca sa aratam ca regula s-a terminat vom pune ; la sfarsit.

p {
    color: gray;
    font-size: 18px;
}

Asadar o regula CSS este formata din:

numele proprietatii : noua valoare si la sfarsit ;

Vedem ca fiecare regula este adaugata pe o linie noua. Acest lucru nu este obligatoriu, dar este mai usor de citit apoi.

Tipuri de valori in CSS

Fiecare proprietate CSS poate primi un anumit tip de valoare. Acestea pot fi retinute doar prin exercitiu, dar exista si o anumita logica.

In mare exista doua tipuri de valori in CSS: o unitate de masura precum avem in cazul lui font-size si o valoare text precum cea folosita pentru color.

In capitolele urmatoare vom scrie aceste reguli de multe ori asa ca ne vom obisnui cu valoarea pe care fiecare proprietate o va primi.

Un lucru de retinut este ca vom folosi : dupa fiecare proprietate dar nu si dupa selector.